Wie zijn wij

Het koor

Vereniging Cantiamo is jong, verrassend en leergierig. Jong omdat Cantiamo bestaat uit 40 zingende leden tussen de 15 en 35 jaar oud. De dames hebben verschillende achtergronden maar delen samen een grote passie: zingen! Het koor bestaat sinds 2005 en is in die tijd enorm gegroeid op muzikaal-technisch niveau.

Verrassend is het gevarieerde repertoire. Het koor gaat graag de uitdaging aan met lastige klassieke muziek of anderstalige stukken. Daarnaast worden er ook met veel plezier en enthousiasme bijzondere bewerkingen van populaire- en musicalmuziek uitgevoerd. Ook verrassend is de bijzondere samenstelling van de harmonie (SSAA) in deze leeftijdscategorie en de intense koorklank.

Tot slot zijn alle koorleden leergierig. Cantiamo zoekt continu uitdagingen in de muziek, maar besteedt daarnaast ook veel tijd aan de ontwikkeling van de zangtechniek van de koorleden en de kwaliteit van de muziek.

Cantiamo zoekt internationaal naar muzikale samenwerkingen middels koorreizen. In het verleden heeft het koor geparticipeerd op internationale koorfestivals in Bangor (Ierland), Jersey (Engeland), Nice (Frankrijk) en Krakau (Polen), waar het koor naast geweldige ervaringen en het versterken van de onderlinge verbondenheid ook een aantal prijzen heeft gewonnen, waaronder de Korencup Delft 2013. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan in 2015 heeft Cantiamo een theaterstuk geproduceerd. Onder leiding van een band en 4 acteurs heeft het koor het theaterstuk 'Samen één' op de planken gebracht. Wat een geweldige ervaring!

Dirigent Bertram Treling

Bertram volgde zijn eerste pianolessen op de Vrije Academie toen hij vijf jaar was. Na Bertram Trelingzeven jaar pianoles en aanvullende privélessen bij Marijke van Buytene werd hij in 1992 vaste pianist bij de stichting de Robbedoezen onder leiding van dirigent en musicus Thijs Sikking. Deze spoorde hem aan om zich niet alleen bezig te houden met muzikale begeleiding, maar ook zijn leidinggevende capaciteiten te ontwikkelen als dirigent.

In de jaren daarna volgde Bertram een drietal dirigeercursussen van de Kurt Thomas opleiding aan de SNK te Utrecht. Als pianist concerteerde hij in samenwerking met vele buitenlandse koren in Polen, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Italië, Engeland, Tsjechië en Hongarije. In 1997 was hij repetitor van de Liverpool Oratorio van Paul McCartney, voorafgaand aan de première in Nederland die werd uitgevoerd met een groot projectkoor i.s.m. het Randstedelijk Begeleidingsorkest. Daarna volgden vele jongeren- en gospelkoren in de regio Zuid-Holland waar Bertram zijn muzikale leiderschap verder ontwikkelde.

Sinds 2005 is Bertram dirigent en artistiek leider van meidenkoor Cantiamo in Delft. Ook zorgt hij veelal voor het arrangeren van verschillende stukken, wat zorgt voor nog mooiere belevingen van de muziek. In de ruim 10 jaar heeft hij het koor zien groeien, en altijd de koorklank weten te verbeteren.
 

Vocal Coach Jitske Bras

Jitske BrasNaast onze dirigent worden we ook maandelijks begeleid door onze vaste zangdocent en  coach Jitske Bras. Hierdoor kunnen we blijven groeien in onze vocale kwaliteiten.

Jitske studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Richting klassieke zang. Na haar studie heeft zij zich bezig gehouden met musical zang en heeft bij Joop van den Ende theaterproducties gespeeld in de musical The Sound of Music. Na een lange wereldreis is zij zich verder gaan ontwikkelen en behaalde het certificaat EVTS (Estill Voice Trainings System) en verdiepte zich in de CVT methode. Opera bleef ook een passie voor Jitske en zo studeerde zij intensief bij Prezrenka en James MC Cray. Naast deze lessen is zij bij De Nationale reisopera gaan zingen en deed verschillende producties zoals Boris Goudanov, Medea en koorprojecten.

Naast het coachen van Cantiamo geeft Jiske zangles/vocaltrainingen aan het VAK in Delft, traint zij vrouwenkoor Chansemble en geeft ze les in haar eigen zang- en coachingpraktijk. Ze richt zich hierbij op de persoonlijke groei van haar leerlingen via de media zang, stem en theater.