4 mei 2018: Cantiamo zingt tijdens Dodenherdenking

In opdracht van de Gemeente Delft worden elk jaar op 4 mei meerdere herdenkingen in onze prachtige stad georganiseerd. Ook dit jaar werden er op verschillende locaties slachtoffers herdacht. Cantiamo mocht op twee van deze locaties voor het eerst voor muzikale ondersteuning zorgen.

Bloemen leggen

Begraafplaats Jaffa
Op de begraafplaats Jaffa staat een verzetsmonument met de namen van de in de eerste meidagen gesneuvelde strijders in Delft. De herdenking die om 16:00 uur plaatsvond was voor hen, maar ook voor alle anderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Aanwezig waren 110 bezoekers, waaronder de burgemeester en haar echtgenoot, en voor het eerst familieleden van verschillende soldaten die op Jaffa begraven liggen. Cantiamo startte de herdenking in de aula onder pianobegeleiding van de dirigent Bertram Treling met het prachtige nummer For the fallen. Onder begeleiding van de ceremoniemeester liepen we daarna met de aanwezigen in een stille tocht naar het verzetsmonument. Hier werd, na de twee minuten stilte, het Wilhelmus gezongen en mochten vier dames uit het koor bloemen neerleggen voor het verzetsmonument. Tijdens het defilé sloten we af met By die graf van een krygsgevangene.

Nieuwe Plantage
Op de Nieuwe Plantage wordt elk jaar de algemene herdenking gehouden voor al diegenen die binnen en buiten Nederland gesneuveld zijn voor het behoud en herstellen van de vrede. De stille tocht startte vanaf de Markt, en kwam om 19:50 uur aan op de Nieuwe Plantage. Ongeveer 750 bezoekers deelden hier twee minuten stilte met elkaar, waarna het Wilhelmus werd gezongen onder begeleiding van dirigent Bertram Treling en het Koninklijk Politiekapel Haaglanden. Hierna werd tezamen het Hymne for the fallen gezongen, uit de bekende oorlogsfilm Saving Private Ryan. Na de kranslegging mochten wederom vier dames uit het koor een bos bloemen voor het monument neerleggen en werd afgesloten met By die graf van een krygsgevangene.

Een mooi compliment
Mee mogen doen aan Dodenherdenking was een nieuwe ervaring voor Cantiamo, maar hoe zowel jong als oud met respect stilstond bij de herdenkingen was heel bijzonder om te zien. Na afloop ontvingen we nog een e-mail van een toeschouwer die met haar echtgenoot bij de herdenking op Jaffa aanwezig was. Zij gaf in haar e-mail aan: “We hadden jullie nog nooit gehoord, maar we zullen jullie nooit meer vergeten: wat hebben jullie prachtig gezongen! Zo zuiver en subtiel piano, prachtig! Ondanks de minder prettige aanleiding, de Dodenherdenking, hebben wij van jullie enorm genoten.” Uiteraard vonden wij het van onze kant weer geweldig om zo’n mooi compliment te mogen ontvangen!